Exakt en månad kvarXpexa gillar nya Tugg de luxe.

Ja, nu är det bara en månad kvar till vår resa tillsammans med det svenska WAO-landslaget. Det går fort nu!

På fredag kommer jag åka till Halmstad och träna med två av de som ska åka med och tävla. Jag ser så mycket fram emot det. Vi kommer få ut mycket av den träningen vet jag med mig redan nu. Det känns väldigt bra och köra genrep på dessa annorlunda klasserna vi ska delta i.

I helgen hade vi agility-vila. Vi styrde bilen mot Lomma BK för att göra Xpexas MT (mentaltest). Det är ett test för att kontrollera mentaliteten på brukshundar. Hunden måste vara mellan 18 och 48 månader för att göra detta test. Man testar samarbetet, den sociala självsäkerheten och rädslorna hos hunden. 

Ingrid Borg Vogel och Conny Borg dömde Xpexa i lördags. Det ska alltid vara två domare som bedömer hunden utifrån ett poängsystem där man antingen blir godkänd eller icke godkänd. Extra roligt är det att dessa två dömer med tanke på att de är Kelpieuppfödare här i Skåne. Dessutom har Lomma BK en fantastiskt fin bana som man gärna åker till!

För att bli godkänd krävs det 300 p. Xpexa fick 426 p vilket jag är helnöjd med! Hon visade verkligen vilken hund just hon är. Sammanfattningsvis är hon en väldigt framåt och positiv hund som har en fin kamplust. När det kommer till rädslor blir hon väldigt frågande matte. Är det farligt matte? Får jag gå fram matte? 

Jag ser det så tydligt att hon beter sig precis så som jag tränat henne. Jag hjälper ofta henne vid obehagliga eller konstiga situationer. Det har bara blivit så. Sedan har hon alltid varit väldigt livlig och framåt till andra människor enda sedan hon var liten, vilket jag inte ville ha i den mängden. Därför har hon lärt sig "på äldre dar" att fråga matte först. 

Det är väldigt intressant att göra mentaltest eller mentalbeskrivningar. När testen är slut går domaren alltid igenom hur testet gick och berättar om hur just din hund beter sig. Det så så roligt att höra!

Mentaltestet är en del i "korningen". Vi har en exteriördel kvar där en domare ska kolla hur rastypsik hon är. Om om även blir godkänd i den delen kommer hon erhålla den meriterade titeln korad.

Tyvärr fick jag aldrig hennes MT på film från i lördags. Men hennes MH har jag på film. Se det här.

Sen vill vi bara flika in och tipsa om nyheterna hos Dogman. Xpexa är just mitt uppe i sin utprovning av hundbenen Tugg de luxe. I eftermiddags stod det flätade benet av kycklingsmak på matsedeln. FANTASTISKT gott hälsar hon. Det blir liksom godare och roligare att tugga på när det är flätat.

/Louise och Xpexa

Postat: 2016-04-11 16:18:27 av Global Administrator | med 0 kommentarer


kommentarer
Blogginlägg har inga kommentarer.

AB Dogman

Bronsgatan 10
265 39 Åstorp
Sweden
Tel +46 (0)42 44 22 200
Email:info@dogman.se