"Det ser så enkelt ut"


Jag lägger ner mycket tid på att hålla Xpexa och hennes kropp i en så bra form som möjligt. Så hon håller för vad en agilityhund utsätts för. Hoppa högt, svänga tight, springa fort, klättra upp, klättra ner osv. 
 
Höjden på hinderna har aldrig varit något större problem för Xpexa. Xpexa är ca 46-47 cm i mankhöjd och tävlar därför i largeklassen. I largeklassen ska hundarna hoppa hinder som är 45-65cm höga. Det är domaren som bestämmer höjden på hinderna och det kan variera från tävling till tävling. 
 
Det finns just nu 3 storleksklasser i agilityn - small, medium och large:
 
- Small är för hundar vars mankhöjd är under 35 cm.
- Medium är för hundar som är över 35 cm, och under 45 cm.
- Large är för hundar vars mankhöjd är över 43 cm. 
(Är hunden mellan 43-45cm så får man själv välja vilken klass man vill tävla i.)
 
Vad jag helt har glömt bort i allt tänkande på att hålla min hund i form, är att även jag ska vara tipp topp. Explosivitet, smidighet och uthållighet. Nu påminns jag varje vecka!
 
Jag och Xpexa går på agilitykurs en gång i veckan, för vad jag vill beskriva honom - Sveriges bästa agilityförare. SM-vinnaren i large 2015, Jouni Orenius. Jag hade glömt bort hur nyttigt det är att gå kurs och hur mycket man egentligen får ut av det. Under det senaste året har jag själv varit i full gång med att hålla egna agilitykurser, därför har jag inte haft tiden till att unna mig själv en kurs. Men nu så..
De kommande 10 veckorna ska vi försöka vässa och ta vår agility till en ny nivå.
 
Xpexa är en väldigt följsam hund som gör precis som hon blir tillsagd. Det finns många fördelar med det, men även en liten nackdel. Nackdelen är att forten inte är där till 100%. Hon kan springa på så mycket fortare! Så nu är det upp till mig att både stötta och heja på henne genom banorna. När jag är mer på henne, mer aktiv, så sätter hon in en betydligt högre växel. Återigen min ork! Jag måste orka hålla samma "go" genom hela banan. Nu är det slut på ursäkter..  Nu är det intervallträning som gäller!
 
Jag fick väldigt fina kommantarer efter att vi sprungit på kursen sist. Man blir överlycklig! Jag har fortfarande svårt att ta till mig allt som sägs. Är det verkligen till mig?! En kommentar från både kurskompisarna och Jouni var "det ser så enkelt ut när ni springer". 

Samtidigt som det känns som att jag håller på att trilla omkull av utmattning av dessa "mördar-banor" som består av betydligt fler hinder än vanligt, så känns det verkligen som dom säger. Får det vara så busenkelt som det känns ibland? Xpexa är nästan för snäll, hon borde ge matte lite mer att bita i. Kanske blir det i denna veckan?! Det återstår att se. 
 
Hoppas ni har en fin dag!


/Louise & Xpexa


Postat: 2016-01-26 08:56:50 av Global Administrator | med 0 kommentarer


kommentarer
Blogginlägg har inga kommentarer.

AB Dogman

Bronsgatan 10
265 39 Åstorp
Sweden
Tel +46 (0)42 44 22 200
Email:info@dogman.se