Gör promenaden mer spännande - här kommer förslag på roliga aktiviteter som ökar följsamheten och stärker er relation!

När solens strålar börja värma, knopparna brister och vårkänslorna spirar så längtar vi ut. Ut på härliga promenader med våra lurviga kompisar för att njuta av vädret. Vi tipsar om roliga aktiviteter ni kan göra tillsammans som samtidigt ökar både följsamheten och kontaktsökandet och stärker ledarskapet. Häng med!

När ni är ute på promenaden är det bara fantasin som sätter stopp på vad man kan träna och hitta på. En bänk eller en låg mur kan helt plötsligt bli ett utmärkt sätt att träna balansövningar på, en plätt gräsmatta eller trädet som ni alltid går förbi kan fungera som bästa stället att få leta upp godis på. Se bara till att det inte finns något som hunden kan skada sig på eller att utsätta den för situationer den inte är redo för. Här kommer ett gäng förslag på vad ni kan hitta på!

 

Ut på tur, aldrig sur!

Låt din hund få använda nosen och leta efter godbitar

 • Göm godis i barken på träden och låt din hund få sniffa, leta och försöka komma åt det goda. Göm högt som lågt så att din hund får anstränga sig lite. Tänk fågel, fisk och mittemellan för att utmana din hund. Att få arbeta med nosen kräver mycket ansträngning och energi.
 • Kasta ut godis i gräset så att hunden får leta och använda nosen
 • Varför inte servera måltiden med torrfoder genom att kasta ut torrfodret i gräset och låta din hund få arbeta för maten, istället för att få den lättillgängligt serverad i sin skål

 

Kom ihåg!

Belöna hunden när den söker din kontakt och följer efter dig! Det ska vara roligt och spännande att vara nära. Ju mer intressant du gör dig, desto mer kommer din hund följa dig. Att få hunden att följa dig för att den vill och inte för att den måste, är ett härligt kvitto på ditt ledarskap.

 

Öva upp balansen och smidigheten

 • Balansera på nedfallna trädstammar, stubbar, bänkar, låga murar, betongsuggor etc
 • Hoppa över små hinder såsom nedfalla träd, liggande stockar, låga staket
 • Hoppa upp på en sten och öva sitt eller ligg t.ex.

För en osäker eller rädd hund som får använda kroppen så ökar självförtroendet när den känner att den lyckas och är bra på något.

 

Gör balansövningar som stärker både kropp och knopp!Att öva upp balansen stärker både kropp och knopp!

 

Lek med varandra

Att leka med sin hund stärker er relation och att leka är något som man ofta tappar bort ju äldre man blir.

 • Busa, smyg på varandra, lek tafatt och turas om att jaga varandra. 
 • Göm dig och låt hunden få leta efter dig och hitta dig
 • Ha dragkamp med en tålig hundleksak. En hund som behöver öva upp sitt självförtroende mår gott av att få vinna dragkampen.
 • Ta med favoritleksaken och göm den ute i naturen. Gå sedan på skattjakt och låt hunden få hitta leksaken
 • Råka ”tappa” något som tillhör dig och gör hunden uppmärksam på det
 • Hitta en skatt: Lägg ut ett gäng godisbitar, en s.k. godistuva och gör hunden uppmärksam på att du hittat en skatt

 

Byt miljö

 • Bor ni i stan? Ge er då ut i skogen eller till stranden och upptäck nya miljöer tillsammans. Lek i skogen bland alla träd och nya stigar eller gräv i sanden och spring i vattnet 
 • Bor ni på landet? Bege er då till stan och upptäck allt spännande som staden har att erbjuda. Åk buss eller tåg, sätt er och titta på alla människor som passerar.
 • Kom ihåg att ta pauser och låt hunden få ta in de nya intrycken i lugn och ro. Det behöver inte vara full fart framåt hela tiden. Passivitetsövningar kan vara nog så uttröttande!
 • Packa väskan med proviant, vatten och något mjukt och skönt att sitta på

 

Lägg ett spår

Att spåra med sin hund är en fantastisk aktivitet som är både rolig, utmanande och

Det är viktigt att välja ut en bra plats för spåret. Underlaget spelar en stor roll då det är doftmolekylerna som lämnas kvar/rörs upp på underlaget som hunden följer. På ett fast underlag som t.ex. en väg av asfalt är det svårt för hunden att uppfatta doftmolekylerna, vi rekommenderar därför att börja på ett lättare område, som t.ex. ett fält med högt gräs där doftmolekylerna stannar kvar en längre stund som i en korridor.

Börja med att hacka med ena hälen i gräset så att det blir en liten grop. Lägg ned en godisbit i gropen som blivit efter hälen. Sätt den andra foten direkt framför den andra och hacka med hälen igen, lägg ned en godisbit och sätt nästa fot direkt framför den andra och upprepa. När du gått några meter rakt fram på det här viset avslutar du i den sista gropen med att lägga ned t.ex. en jackpot (ett gäng godisbitar) eller hundens favoritleksak. Det räcker att lägga spår någon liten meter första gångerna då att spåra på det här sättet är väldigt uttröttande.

Efterhand som hunden blir mer van och förstår upplägget, kan man utöka längden på spåret och även utöka avståndet var man lägger ned godiset, till t.ex vart tredje steg istället. Man kan även börja vika av åt sidorna. Ju längre spåret blir desto svårare blir det även för en själv att komma ihåg var man gått. Då kan man använda sig av något som heter snitslar, som är bitar av märkband och klämmor man t.ex. kan sätta i träd och buskar. På så sätt markerar snitslarna var man t.ex vikit av åt sidorna. Det är även bra att märka ut var spåret börjar och slutar med speciellt avsedda markeringar.

När man spårar med sin hund har man oftast en hundsele i form av en spårsele och en lång spårlina. Spårselar har klara färger för att synas ordentligt och de är designade för att hundens rörelsefrihet inte ska bli begränsad eller orsaka tryck eller obehag samt att spårlinan inte ska trassla sig. Den långa spårlinan ger din hund frihet så att du kan gå en bit bakom den samtidigt som du fortfarande har kontroll på var hunden befinner sig.

 

Utrusta er rätt på promenaden

Kom ihåg att alltid ta med hundpåsarpå promenaden och plocka upp efter er. Ladda även upp med belöningsgodisi små bitar så att du kan låta hunden få jobba med nosen, nosa upp ett spår du lagt eller bli belönad när den söker din kontakt. Förvara belöningsgodiset smidigt i en godisväska som du fäster i byxhällorna eller jackan, på så sätt har du båda händerna fria. Att ta med en drickflaska både till sig själv och hunden är också en bra idé, man blir snabbt törstig när man är ute och rör på sig och det är varmt ute.

 

Vårtecken och vårtäcken

Klä er rätt på promenaden! Även om solens strålar värmer skönt, så kan det snabbt bli kallt i skuggan eller om det blåser. Att klä sig enligt principen lager på lager gör att ni enkelt kan anpassa kläderna efter vädret och temperaturen. Ett skyddande fleecetäcke eller en värmande hundtröja under ett hundtäcke som skyddar mot blåst och regn är utmärkt att använda.

Spana in Petronella regntäcke som är ett året runt-täcke som skyddar mot regn och blåst och har ett luftigt innertyg av mesh eller Dezzi fleecetäcke med dubbla lager fleece och rejäl krage som skyddar mot blåst och regn.

 

Kom ihåg!

Från 1 mars till 20 augusti har de vilda djuren fullt upp med att ta hand om och mata sina ungar, så det gäller att ha sådan uppsikt över sin hund att den inte stör det vilda livet under denna period.

 

Ha så skoj på era äventyr tillsammans! Behöver ni hjälp med att välja ut rätt tillbehör? Välkommen in till er närmaste Dogman-butik och prova ut rätt hundsele, hundhalsband, hundtäcke eller det smaskigaste godiset!