Här kommer enkla tips på hur du blir en bra ledare för din hund och stärker relationen mellan er!

Som glad och stolt hundägare vill man göra det bästa för sin hund, och det kan vara mycket man behöver tänka på. Men något som är lätt att missa är faktiskt hundens perspektiv och hur hunden ser på just er relation. Hunden kommer nämligen inte automatiskt tycka att vi är den mest lämpade att leda familjen, även om vi kan tycka att det är självklart, det är ju vi som köpt hunden och är hundägare! Tvärtom kan det bli så att hunden tar på sig rollen, och den medföljande stressen, att lösa olika situationer, om den upplever att vi inte gör det. Som tur är kan man på enkla sätt visa sin hund att vi människor är här för att fixa biffen!

Ett ledarskap är nämligen varken något man kan ta eller få automatiskt, utan något som man måste förtjäna och som man får i förtroende. Det handlar t.ex. om att leda istället för att bestämma, motivera istället för att tvinga och att berömma istället för att bestraffa. För om hunden väljer att vara en del av din familj och vara nära dig, så kommer den få en massa fördelar - du ser till att den är trygg, skyddad och omhändertagen, att den får mat, tak över huvudet och får vara med om roliga och härliga saker. Du är helt enkelt någon man kan lita på i alla väder, som hunden kan slappna av med och känna sig trygg med.

Bli en bra ledare för din hund

Ett ledarskap är inte något man kan ta, det är något som man förtjänar.

 

 

Så här skickar du signaler till din hund att du fixar ansvaret och är en lämplig ledare för er familj!

 

Vi människor ansvarar för olika typer av möten och hunden kan istället slappna av:

  • Det ringer på dörren och hunden skäller – du tackar hunden för att den skällt och gjort dig uppmärksam på att någon står vid dörren, sen är du längst fram och bestämmer vem som får komma in i huset eller inte. Hunden behöver inte avgöra vem det är okej att släppa in eller inte, det fixar vi!
  • Det kommer en okänd hund framspringande till er – då ställer du dig framför din hund, bredbent med din hund snett bakom ditt vänstra ben. Det här skickar kraftfulla signaler både till din hund och till den ankommande hunden att det är du som är längst fram och hanterar det här mötet. (Om det uppstår en obehaglig situation så ska du aldrig utsätta dig för någon fara).
  • Ni är ute på promenad och behöver passera förbi något som hunden tycker är läskigt – då är du närmst det som är läskigt.
  • Du låter hunden få leka med och träffa hundar som du vet är snälla, friska och som pratar samma språk som din hund gör.

 

Med dig är hunden trygg och omhändertagen:

  • Du utsätter inte hunden för situationer den inte kan hantera eller har förutsättningar för att kunna hantera än.
  • Om hunden går och lägger sig i sin hundbädd för att vila, så ska den veta att även om himlen skulle falla ned så kommer du se till att den kommer få vila tryggt och ifred på sin plats.
  • Du ser till att hunden är rastad, nöjd och får sina behov tillgodosedda.
  • Något har fastnat i hundens päls eller under tassarna – då är du där och tar bort det som stör med t.ex. en hundborste.
  • Du tränar på saker din hund upplever som jobbiga eller svåra som t.ex. hundmöten, kloklipp eller veterinärbesök för att underlätta vardagen eller de återkommande veterinärbesöken.
  • Du väljer hundtränare, hundkurser, hundtrimmare, veterinär och hunddagis/pensionat med stor omsorg.
  • Ni ska passera över en väg, gå ut genom en dörr eller lämna bilen och vet inte om det är säkert att passera över vägen eller vad som finns på andra sidan dörren – då är du längst fram och spejar och kollar åt höger och vänster och sen åt vänster och höger igen, så att kusten är klar och det är säkert att fortsätta innan hunden får klartecken att följa efter.
  • Blir hunden trött av alla intryck när ni är på kurs - då låter du hunden få vila och fortsätter inte träna, även om kursen varit dyr och det är få gånger kvar. 

 

Ni är jämlikar, du deltar i hundens aktiviteter och jobbar på er relation:

  • Du ”hittar” hundens favoritleksak mitt ute i skogen eller på fältet när ni är på promenad – "Wow, vilken häftig matte/husse jag har som lyckas hitta min bästa leksak på vår promenad!"
  • Du hittar på roliga saker på promenaden – testar nya stigar, byter håll, ”hittar” godisgömmor, låter hunden få balansera/hoppa över låga murar/nedfallna träd, låter hunden få leta upp godis i barken i träden/i högt gräs etc. - det här gör dig spännande och intressant att följa, vadsomhelst för skojigt kan ju hända i din närhet!
  • Du låter din hund få stärka sitt självförtroende genom att göra det den är bra på, som t.ex. att spåra, öva agility, använda sin kropp och t.ex. balansera på hinder
  • Du leker med din hund, ni leker tafatt med varandra, du deltar i hundens lekar, vilar tillsammans och passar på att kolla igenom pälsen, öron och tassar från ”parasiter”– det här stärker er relation
  • Du leder och visar din hund vad du vill att den ska göra, förebygger och förekommer, istället för att vänta på att hunden gör något oönskat och sedan bestraffar den för det.

Tänk på att!

Det gäller att skicka de här signalerna till hunden hela tiden, varje dag, om och om igen, för att visa att du är en ledare att lita på. Det räcker inte med att visa det bara en gång.

 

De här signalerna är tydliga för hunden att förstå, samtidigt som de är kraftfulla i sitt budskap och enkla för oss att använda. Iochmed att de här signalerna och det här förhållningssättet bygger på ömsesidig respekt, så lär vi samtidigt hunden hur den ska förhålla sig till andra människor, hundar och djur. Det skapar trygga och säkra hundar.

Forskning världen över sedan lång tid tillbaka stödjer detta förhållningssätt och att hårda ord och tag, dominans, rang och hierarkier inte hör hemma i relationen mellan oss och våra älskade hundar eller några andra djur.

Har man precis skaffat en valp, så är det toppen att börja anamma detta redan nu. Men det är aldrig försent att börja, hur gammal hunden än är. För det ju går utmärkt att lära gamla hundar att sitta, det tar bara lite längre tid. Visst stämmer det bra in även på oss människor?

Så fyll upp verktygslådan med dessa verktyg och använd dem många gånger varje dag! Bli inte förvånad om din hund börjar se på dig med nya ögon, att den vill vara där du är och att den blir mer nöjd, trygg, avslappnad och samarbetsvillig. Lycka till!