Så här klipper du klorna på din hund - vi tipsar hur!

För många kan kloklippningen vara en jobbig procedur, både för hund och människa. Men genom att träna, träna och åter träna med sin hund så blir istället kloklippningen en lugn, avslappnande och trevlig stund tillsammans.

Vi svarar på de vanligaste frågorna gällande kloklipp och vi guidar er genom kloklippningen så att ni får så bra förutsättningar som möjligt!

Klippa klor på sin hund

Varför ska man klippa klorna på sin hund?

Hundens klor växer hela tiden och om de inte slits ned tillräckligt mycket när hunden går, så behöver de flesta hundar regelbunden klovård i form av att man klipper, filar eller slipar ned klorna så att de inte blir för långa. För långa klor kan göra att hunden fastnar och skadar klokapseln, för långa klor kan också orsaka obehag, en felaktig benställning och att hunden får svårt att gå. 

Hur ofta ska man klippa klorna?

Hur ofta man behöver klippa beror på hur mycket klorna växer och hur mycket de slits ned när hunden rör sig, vilket är individuellt från hund till hund. Det är bättre att klippa lite och ofta, än mycket och sällan. När man klipper klorna så drar pulpan, den blodförsedda delen av klon, sig tillbaka. Om pulpan är långt ute i klon så kan det vara svårt att klippa klorna, men genom regelbunden kloklippning så drar sig pulpan tillbaka.

Vanligtvis säger man att klorna är för långa om de nuddar marken och inverkar på tassens vinkel mot underlaget, när hunden står normalt.

Hur mycket av klon ska man klippa?

Hundens klor har en blodförsedd del som kallas pulpan. På ljusa klor syns pulpan tydligt genom klon men på mörka klor syns den inte utifrån. På vissa klor kan man se när pulpan börjar närma sig på en mörk klo när man klipper klon och en liten hålighet börjar framträda i övre delen av klon och att en vit halvmåne börjar framträda i nedre delen av klon. Det är mycket viktigt att undvika att klippa i pulpan då det gör mycket ont, börjar blöda och hunden kan förknippa kloklippet med obehag. Så klipp hellre lite och ofta än mycket och sällan!

 

Klippa klorna på sin hund

 

I vilken vinkel ska man klippa?

För att minska risken för att klippa i pulpan så rekommenderas att klippa i samma vinkel som klon har mot underlaget.

Förbered kloklippet innan!

Förbered innan med en vass klosax, klotång eller klofil som är storleksmässigt anpassad till hundens klor, gott om tid, en lugn atmosfär, tålamod, gott humör, förståelse och massor med det godaste godiset. Kloklippet ska associeras med positivitet och med respekt för hundens kropp. Det är mycket bättre att träna en kort stund varje dag än någon gång i månaden.

 

Hur man klipper hundens klor

Se till att hunden ligger eller sitter bekvämt. Tex att hunden ligger och vilar i soffan och du sitter på golvet. En liten hund kan man ha liggandes i famnen tex. När du belönar hunden så lägg hundgodiset så att hunden kan ta det med huvudet kvar mot underlaget, det här bidrar till en lugn position som verkar stressdämpande.

  • Klappa och massera hela hunden och prata lugnande med den. Beröm och belöna vid varje steg nedan.
  • Börja klappa och hålla om ben och tassar och vänj hunden successivt att du håller mjukt i benen och tassarna. Om hunden börjar skruva eller röra på sig återgå till att klappa och massera t.ex. huvud, under haka eller på andra ställen där den gillar att bli kliad och klappad. Fortsätt sedan ned mot ben och tassar igen.
  • När ovanstående fungerar så kan du börja röra vid och fixera klorna.
  • Ta fram klosaxen och låt den ligga bredvid dig. Fortsätt träna på att röra vid klorna.
  • Ta upp klosaxen och lägg ned den.
  • Låt valpen få nosa på klosaxen.
  • Lägg klosaxen mot klon.
  • Klipp lite med klosaxen i luften.
  • Klipp med klosaxen när den ligger mot klon, utan att klippa i klon.
  • Klipp av en liten, liten bit av klon. Beröm och belöna jättemycket. Ni har just klarat av kloklippet!

Upprepa varje dag så kommer du till slut ha en hund som ligger och vilar när du klipper klorna.

 

Hunden bestämmer takten

Tänk på att det är hunden som bestämmer takten och visar om den är redo för nästa steg genom att vara avslappnad och känna tillit till dig. Så hasta inte igenom processen och återgå alltid till föregående steg om hunden blir orolig eller om det blir för svårt för fort. Öva ofta och korta stunder. Metoden fungerar lika bra på en valp, vuxen hund eller katt.

 

Behöver ni hjälp?

Om ni behöver hjälp med att klippa hundens klor så har vi flera trim runtom i landet med trimmare som är duktiga på att klippa klorna.