Vilket hundfoder ska jag välja till min hund? Vi guidar dig hur!

Att välja rätt hundfoder eller hundmat till sin älskade hund kan kännas svårt och krångligt, särskilt om man är ny som hundägare. På marknaden finns det en hel uppsjö av olika hundfoder att välja mellan. Så hur ska man då tänka när man väljer hundfoder så att man hittar rätt till sin fyrbenta bästa vän? Var bara lugn, vi på Dogman hjälper er så att ni hittar hundmaten som passar just era behov!

 

Vi börjar med att utgå från hundens storlek

När man ska välja hundfoder så är en bra riktlinje att börja med att utgå ifrån hundens vikt eller förväntade vuxenvikt om den är en valp. Det beror på att olika stora hundar har speciella näringsbehov. Så beroende på om man har en hund av liten, mellan eller stor ras så kommer sammansättningen av hundfodren skilja sig åt.

Foder för små hundar innehåller ofta mer energi, då små hundar generellt förbrukar mer energi i förhållande till sin storlek än den stora hunden. Små hundar är ofta mer kräsna med vad de får för foder och vill gärna ha ett smakrikt foder som smakar och doftar extra gott. Foder till små hundar har även mindre storlek på foderkulorna för att passa den lilla munnen.

 

När det gäller foder för stora hundar så innehåller de istället en mindre mängd energi och en väl avvägd balans mellan olika mineraler för att främja lederna och skelettet på bästa sätt.

 

Liten, mellan eller stor hund - var går gränsen?

Från den lilla taxen till den stora berner sennern - hunden är ett av våra sällskapsdjur som varierar mest i storlek. Här nedan kommer generella riktlinjer för var de olika gränserna går viktmässigt:

  • Mini/Liten: 0-10 kg
  • Mellan: 11-25 kg
  • Stor: över 26 kg
  • Giant: över 45 kg

Vissa raser kan hamna i skarven mellan två storlekar och det kan även skilja sig åt beroende på om man har en tik eller en hanhund. Då kan man behöva få prova sig fram vilken kategori som passar bäst för just sin hunds individuella behov.

 

Från valp till senior - under hundens livstid så förändrar sig närings- och energibehovet

 

Valpen

En vanlig fråga är om min valp kan äta samma foder som för vuxna hundar. Rekommendationen är att utfodra med ett valpfoder, från valpstadiet och under unghundstiden till det att hunden blir vuxen. Under valpen och unghundens tillväxtperiod ökar kroppsvikten rejält och mycket energi går åt till att bygga upp muskler, skelett och organ. Valpfodren är därför speciellt sammansatta med ett högre, men fortfarande väl avvägt energi- och näringsinnehåll för att stödja valpen under sin känsliga tillväxtperiod, särskilt valpar av storvuxna raser.

 

Den vuxna hunden

Man brukar säga att hunden räknas som vuxen när den slutat att växa på höjden. För en hund av en mindre ras är det vid ca 1 års ålder medan det för en hund av en större ras kan vara vid ca 1 ½ - 2 års ålder. När hunden slutat att växa på höjden så är det ofta en bra tid att gå över till ett vuxenfoder. Ett vuxenfoder är speciellt framtaget för att ge hunden förutsättningar att må så bra som möjligt under den aktiva delen av livet.

 

Ett bra hundfoder ger din hund förutsättningar att må så bra som möjligt

 

Den äldre hunden

Olika fodertillverkare har olika gränser för när de rekommenderar att gå över till ett seniorfoder. En generell riktlinje är vid ca 7-8 års ålder, men för hundar av små raser kan det ske senare och för storvuxna raser tidigare. När hunden åldras så behöver den inte lika mycket energi i fodret som den vuxna, aktiva hunden eftersom ämnesomsättningen förändras och den rör inte lika mycket på sig som när den var valp eller mitt i livet. Den äldre hunden kan även bli stelare, få ont i lederna och få svårare att gå, resa sig eller gå i trappor t.ex. Därför innehåller foder för äldre hundar ofta ingredienser som är bra för lederna och som hjälper till med fettförbränningen så att hunden inte blir överviktig och på så sätt belastar skelett och leder onödigt mycket.

 

Vilken aktivitetsnivå din hund har spelar roll

Även hur mycket ens hund rör på sig på dagarna spelar in när man ska välja ett passande hundfoder. En lugn soffpotatis eller en kastrerad hund behöver inte lika mycket energi i sitt foder och då kan lightfoder vara ett bra alternativ. Tvärtom är det med hundar som har en hög aktivitetsnivå, dräktiga eller digivande tikar, eller en hund som är kräsen och inte äter så mycket. De behöver istället ett foder med högre energimängd och mer näring för att se till att de får i sig allt de behöver.

 

Även hundar kan ha speciella behov

Precis som för oss människor så kan även hundar ha speciella behov när det gäller vad de äter. Din hund kan vara frisk i övrigt, men kanske är överkänslig mot något i maten, lätt för att få problem med mun och tänder, ha en känslig mage eller känslig hud och päls. Det finns hundfoder som passar speciellt för hundar med foderallergier, hundfoder som bidrar till en frisk mun- och tandhälsa, hundfoder för känsliga magar och hundfoder med extra bra oljor och fetter för en sund hud och päls.

 

Alla hundar är unika och har individuella behov och alla hundfoder passar inte till alla hundar. För att hitta vilket hundfoder som passar bäst till just din hund, så underlättar det att utgå efter punkterna och sedan testa sig fram. Även om matte eller husse valt ut ett jättebra foder, så kan hundar reagera olika på samma foder och precis som vi människor så tycker de om olika saker.

 

Torrfoder, våtfoder eller färskfoder – vilket ska jag välja?

Torrfoder

De allra flesta väljer att utfodra med torrfoder. Torrfoder är ett helfoder som innehåller allt som hunden behöver i varje foderkula.

Fördelar med torrfoder:

  • Praktiskt och smidigt att ge
  • Lätt att förvara
  • Lätt att ta med sig
  • Förvaras i rumstemperatur
  • Lång hållbarhet
  • Gör att hunden får tugga ordentligt

Tips!

Ta ut en mindre mängd foder och förvara torrfodret i en mindre förpackning för att inte öppna den stora foderpåsen varje dag, annars finns det risk för att hållbarheten på fodret blir sämre.

 

Våtfoder

Våtfoder finns både som helfoder eller som kompletteringsfoder.

Fördelar med våtfoder:

  • Hög vätskehalt
  • Hög halt av kött
  • Lättsmält och lätt att tugga
  • Mycket smakligt

Öppnade förpackningar med våtfoder ska förvaras i kylskåp, medan oöppnade förpackningar kan förvaras i rumstemperatur.

Tips!

Kombinera gärna torrfoder med våtfoder. Att lägga våtfoder som topping på torrfodret gör att smakligheten höjs om man har en kräsen hund. Det kan även hjälpa om hunden äter dåligt eller matvägrar, då får hunden även i sig mer vätska.

 

Färskfoder

Färskfoder finns också som färdiga helfoder eller kompletteringsfoder och består av rått kött, organ och ben. Om man ska utfodra med färskfoder som kompletteringsfoder så innebär det att man komponerar ihop hundens kost själv. Det ställer högre krav på hundägaren för att se till att hunden får i sig vad den behöver i rätt mängder. Då färskfoder inte är behandlat eller tillagat så ställs högre krav på hygienen för att undvika att bakterier kan orsaka smitta. Använd därför t.ex. en egen skärbräda till färskfodret och var noga med att rengöra alla ytor som fodret kommer i kontakt med före och efter förberedelserna. Färskfoder ska förvaras i frysen och tinas i kylskåp.

 

Hur vet man att valt rätt hundfoder?

Om hunden mår bra av fodret så både märks och syns det! Det är oftast lättare att lägga märke till om något inte stämmer, men här listar vi tydliga tecken på när en hund mår bra och är i balans:

  • Den är pigg, har energi och ett fint hull
  • Pälsen är blank och glänsande och huden varken kliar eller flagnar
  • Magen är i balans
  • Avföringen har normal konsistens och är fast (ej diarré t.ex.)
  • Ögonen är klara och ej rinniga och öronen är torra och luktar inte illa

 

Hund mår bra av sitt hundfoder

Känns det fortfarande svårt att välja rätt hundfoder? Du är alltid varmt välkommen att besöka någon av våra butiker och prata med vår kunniga personal. Ta gärna med dig din hund, hos oss är alltid hundar välkomna! Annars är vår trevliga kundtjänst också gärna behjälplig om du vill ringa och prata hundfoder med oss.