Hur tar man hand om sin kanin på bästa sätt? Läs våra skötselråd för kanin för ett härligt liv tillsammans!

Att få ha sin alldeles egna gosiga kanin är en dröm för många. Kaninen är en härlig kompis som gillar sällskap, att röra på sig och att hitta på ett och annat bus. För att ni ska få ett så härligt liv tillsammans som möjligt så krävs det att man läser på innan vad kaninen behöver få att må bra. Här listar vi de viktigaste sakerna att tänka på!

Kaninen vill:

  • ❤ Bo stort, ha många gömställen och utkiksplatser och kunna gräva
  • ❤ Vara med andra kaninkompisar
  • ❤ Äta mycket hö och gnaga på t.ex grenar av fruktträd

 

Innan du får hem din kanin

Innan man väljer att skaffa en kanin så finns det några saker som är bra att veta, för att se om det passar att ha en kaninkompis. Kaniner är väldigt sociala och ska helst bo med andra kaniner för att må bra. Är du beredd på att ha två eller fler kaniner hemma? Kaniner tycker även om att bo stort, få röra mycket på sig, gräva och skutta. Har du möjlighet att ge dem det? Om allt det här fungerar för dig, så kommer du och dina kaniner få mycket glädje av varandra! Skulle du känna att det är för mycket ansvar eller jobb med att ha kaniner, så kan en gnagare såsom guldhamster vara ett bättre alternativ för dig.

Det är viktigt att ha förberett så mycket som möjligt innan kaninen kommer hem. Ska kaninen bo inom- eller utomhus? Kaninburen och/eller uteburen ska helst stå på en skugg- och dragfri plats och gärna där det är lugn och ro. En utomhusbur måste vara upphöjd från marken under vintertid och kaninen behöver ha halm eller en värmelampa för att klara de kalla temperaturerna. Under sommaren behöver kaninen skyddas från solen, eftersom den inte tål värme särskilt väl. Många skaffar kanin under vår och sommar, ska man ha kaninen utomhus så behöver man vänja den vid att bo ute, särskilt om det fortfarande är kallt på nätterna.

Kaninen är känslig för foderbyten, så få gärna med samma hö som kaninen ätit i sitt förra hem.

Se till så att du har någon som kan passa kaninen om du åker bort eller blir sjuk. Det är även bra att kolla upp var närmaste veterinärklinik som har kunskap om kaniner finns.

När man får hem sin kanin så är den minst 6 veckor gammal, det är för att den behöver vara med sin mamma under de första veckorna i livet.

Den första tiden kommer kaninen vara stressad över den nya situationen och miljön, så låt den få undersöka sitt nya hem i lugn och ro. Vänta gärna med att få visa upp kaninen för nyfikna vänner tills kaninen känner sig mer trygg efter flytten.

Här bor två kaniner i sin uteburTvå kaninkompisar som trivs tillsammans i sin utebur

 

Checklista vad man behöver ha fixat till sin kanin innan den kommer hem

  • Stor och rymlig kaninbur antingen inom- eller utomhus. Här kan du läsa vilka minimått på kaninburen man minst måste ha till en eller flera kaniner.
  • Rasthage/utegård antingen inomhus eller utomhus där kaninen kan få springa av sig
  • Strömedel, såsom spån eller halm (angorakaniner ska ha halm då spån fastnar i pälsen)
  • Bomaterial som kan flätas samman, såsom halm
  • Bolåda där kaninen kan sova, vila och gömma sig
  • Tunnlar där kaninen kan sova, vila och gömma sig
  • Hylla att sitta på och under, alla ska få plats samtidigt
  • Kaniner är renliga djur och gör oftast ifrån sig på ett och samma ställe. En liten låda med sand brukar vara uppskattat att göra sina behov i.
  • Kaniner gillar att gräva. Om man inte har dem utomhus så fungerar en djup balja med sand eller halm utmärkt att gräva i.
  • Gnagmaterial för kaninen att gnaga på, såsom fruktgrenar
  • Om du har flera kaniner rekommenderar vi minst en vattenflaska per kanin
  • Fri tillgång till 
  • Höhäck att lägga höet i som skyddar höet från smuts och avföring. Om du har flera kaniner rekommenderar vi minst en höhäck per kanin
  • Klosax till att klippa kaninens klor med
  • Borste för pälsvård, kaniner med lång päls behöver man borsta varje dag
  • Sele och koppel till härliga promenader

 

Vad ska min kanin äta?

Kaninen är en gräsätare eller herbivor som det också kallas och mår bäst av att äta gräs eller hö. Det är lättast att ge sin kanin hö, det kan man få tag på året runt.

❤ Ge din kanin fri tillgång till , räkna med att det går åt minst lika mycket hö som kaninen är stor. Ge kaninen nytt hö varje dag och servera det i en höhäck eller en aktiveringsboll, på så sätt får kaninen kämpa lite för att komma åt det goda samtidigt som man skyddar höet från kiss och bajs.

Hö består av torkat gräs och örter av olika sorter. När du öppnar en ny påse hö, så titta och lukta på höet. Ett hö av bra kvalitet luktar gott och gärna vara grönt till färgen. En påse med hö som blivit dålig och som dammar, är vått eller mögligt ska man inte ge till sin kanin, då kan den riskera att bli sjuk. Det är bättre att köpa mindre påsar med hö, för då hinner kaninen äta upp höet innan det börjar tappa i lukt och smak.

❤ Utöver hö så ska kaninen även äta obesprutade, färska bladgrönsaker. Bladgrönt är de ätbara bladen från olika grönsaker. Räkna ca 1 dl bladgrönsaker per kg kroppsvikt och dag.

Största delen av givan med bladgrönsaker ska bestå av blad från grönsaker såsom morot och selleri, mörka salladsblad såsom ruccola, ogräs såsom maskrosor, kirskål och björnbärsblad, blad från fruktträd, färska krukörter som tex persilja, basilika och koriander.

Ge sparsamt av grönsaker och frukt såsom små bitar av morötter, paprika, selleri, fänkål, blåbär, jordgubbe, äpple och kiwi, eftersom de innehåller mycket socker.

❤ Om man har kaniner som bor utomhus året runt eller om man har en kaninhona som ska få ungar eller ger di till sina ungar, så kan man ge speciell kaninpellets för extra näring utöver hö och bladgrönt. Alla pelletsbitar i förpackningen ser ut och smakar likadant, på så sätt kan kaninen inte välja ut de godaste bitarna. Pelletsen ska ha en hög fiberhalt på minst 18% och en låg fetthalt på max 3%. Som regel gäller att man kan ge kaninen max 2 msk pellets per kg kroppsvikt varje dag.

❤ Kaningodis får man bara ge litegrann av och då och då, som belöning eller för att locka på kaninen. Kaniner tycker oftast godiset är jättegott och vill äta mycket eftersom det brukar innehålla både socker och fett, så tänk på att bara ge lite av det.

❤ Se till att kaninen alltid har rent vatten att dricka. En vattenflaska är bra att använda för att hålla vattnet rent och man kan samtidigt se hur mycket kaninen druckit under dagen.

Tänk på!

Att kaninen har en känslig mage och att man ska vara försiktig om man byter foder. Ge mycket små mängder i början om kaninen ska få testa något nytt.

Kaninen ska ha fri tillgång till hö och därutöver äta lite bladgrönt varje dagKaninens foderstat ska bestå av minst 80-90% hö och resten bladgrönsaker. I vissa fall kan man även ge kaninpellets.

Varför växer kaninens tänder hela livet?

När kaninen äter hö och tuggar och tuggar, så nöts och slipas framtänderna ned litegrann. För att framtänderna inte ska nötas ned helt så att kaninen inte hade kunnat äta alls, så växer tänderna lite hela tiden. Fiffigt va!

Jag har hört att kaninen äter sitt eget bajs. Stämmer verkligen det?

Ja, det gör det faktiskt! Det kan låta konstigt, men kaninen knaprar faktiskt på vissa av sina pluttar, det kallas för koprofagi. Dessa pluttar kommer från blindtarmen och innehåller många viktiga vitaminer och näringsämnen som kaninen behöver få i sig. Det nyttiga bajset äter kaninen direkt och kvar lämnar kaninen de mörka pluttarna som syns i buren och som man städar bort.

Varför mår kaninen bäst av att äta hö?

Precis som hästen och kon så är också kaninen gjord för att äta fiberrikt, svårsmält och kalorifattigt gräs. Det kan man se genom att titta på kaninens anatomi - allt från de ständigt växande tänderna till mag- och tarmkanalen med dess bakterier och att kaninen knaprar sina egna pluttar.

Är kaninen en gnagare?

Nej, det är den faktiskt inte. Kaninen och haren tillhör samma familj, men de är nära släkt med gnagarna. Det som skiljer dem åt är bl.a. att kaninen har dubbla rader med framtänder i överkäken. Kaninens vetenskapliga namn är Oryctolagus cuniculus.

 

Vad tycker kaninen om att göra?

Kaninen tycker om att bo stort. I det vilda rör sig kaninerna över stora områden och gräver stora system av gångar under jorden. Den spenderar mycket tid med att leta mat och att leka med sina kompisar. Vilda kaniner och tamkaniner är väldigt lika varandra. När man tittar på vad kaniner gör i det vilda, så får vi ledtrådar till hur tamkaninen vill ha det.

  • I det vilda är kaninen alltid hungrig och spenderar stor del av tiden åt att äta och leta mat, det kallas för att födosöka. När vi har kaniner som sällskap behöver vi därför ge dem fri tillgång till hö.
  • Kaniner leker mycket med varandra och de skuttar, hoppar, krumbuktar sig gärna. På så sätt håller de sig i form och kan snabbt fly om ett rovdjur närmar sig. Därför är det viktigt att ge kaninen gott om utrymme att få springa och leka av sig.
  • Kaniner är mästare på att gräva och de gräver mer än gärna långa gångar under jorden. Se till så att din kanin kan få gräva, har du den inomhus kan en djupare balja med sand eller halm fungera utmärkt.
  • Att kunna gömma sig är viktigt för en kanin. I det vilda är de aldrig långt borta från en underjordisk gång som de snabbt kan kila ned i om de skulle bli rädda. Med flera bolådor och tunnlar kan kaninen välja var den vill vila och gömma sig. Att sitta uppe på bolådans tak brukar kaninen tycka om. Se till så att kaninen har mjukt bomaterial som tex halm att bädda med i boet.
  • Kaninen är ett socialt djur som i det vilda lever i kolonier. Största delen av tiden som kaniner vilar sig, så gör dem det helst tillsammans nära en annan kanin. De tycker även mycket om att putsa varandra. Om du har en ensam kanin så är det jätteviktigt att du spenderar mycket tid med den.

 

Kaniner är sociala djur som mår bäst av sällskapKaniner är sociala djur som trivs bäst med andra kaninkompisar

När man ger kaninen roliga saker att hitta på, så kallas det för att berika miljön. Kaniner är finurliga små krabater och gillar att gräva, klättra upp på, hoppa upp på och krypa under saker. Genom att variera kaninens miljö och ge den roliga saker att hitta på så mår kaninen bra. Man kan även stoppa mat i aktiveringsbollar och liknande, då är kaninen sysselsatt en lång stund med något den tycker både är gott att äta och roligt att göra.

Kom ihåg!

När kaninen bor eller vistas utomhus, så gäller det att skydda den från att skada sig eller rymma och från att rovdjur kan ta den. Genom att gräva ned nät vid rastgården utomhus så förhindrar man dels att kaninen kan gräva sig ut och att rovdjur kan gräva sig in. Man behöver även se till att det inte finns några giftiga växter som kaninen kan tugga i sig. Har man kaninen fritt inomhus så måste man säkra sladdar och elektronik från vassa kanintänder som kan råka tro att sladden är en mumsig gren eller rot.

 

Att sätta ihop kaniner

Kaniner gillar, som vi berättat tidigare, andra kaninkompisar. I det vilda lever de i familjer med 2-15 andra kaniner. Även om kaniner trivs bäst tillsammans, så kan man behöva tänka till innan man sätter ihop flera kaniner. Det är oftast lättare att sätta ihop unga kaniner, än vuxna kaniner. Okastrerade hankaniner bör inte hållas tillsammans då de oftast slåss och skadar varandra, inte heller en hona med en okastrerad hane eftersom de båda kan stressas av parningar och man kan få oönskade kaninbebisar.

När man sätter ihop kaniner så finns det saker man kan göra för att hopsättningen ska gå så bra som möjligt.

❤ Möblera om helt ifall det ska flytta in kaniner till en kaninbur det redan bor kaniner i, så att miljön upplevs som ny för alla

❤ Se till att det finns flera gömställen, tunnlar, utkiksplatser, vattenflaskor och höhäckar så att kaninerna inte behöver bråka om tillgångarna.

Hur gammal kan en kanin bli?

En kanin kan bli 10 år gammal. Större raser blir oftast inte lika gamla som mindre raser. En fransk vädur som väger ca 5-7kg blir ungefär 4-6 år gammal.

Vad finns det för olika kaninraser?

Det finns många olika kaninraser i Sverige. De vanligaste och mest populära är små raser såsom dvärgvädur eller hermelin som väger något enstaka kilo. Sedan finns det även större raser såsom fransk vädur och även belgisk jätte som kan väga upp till 10kg och raser med mycket päls såsom angorakaniner som kräver mycket pälsvård.

Kaninens dagliga skötsel

Varje dag behöver man ge sin kanin nytt hö och nytt rent vatten. Diska ur vattenflaskan och fyll hela flaskan full med vatten. Då är det enkelt att se hur mycket kaninen dricker varje dag.

Man behöver även städa bort gamla grönsaker som kaninen inte ätit upp, spån, halm eller hö som är blött av kiss, kaninpluttar och sen fylla på med nytt strömaterial.

Så här bär du din kanin

När du ska lyfta din kanin så håll ett stadigt tag med en hand under rumpan och en hand bakom frambenen. Håll kaninen tätt mot kroppen när du bär den, så att du inte råkar tappa kaninen eller att den sprattlar sig loss och slår sig.

Det är viktigt att ha koll på sin kanin varje dag

En kanin som inte mår bra försöker så gott den kan att dölja det, men genom att spendera mycket tid med sin kanin så märker man snabbt om där är små, små skillnader i kaninens beteende. Ju snabbare man upptäcker att något inte står rätt till och tar kaninen till veterinären, desto större chans finns det att hjälpa kaninen.

Därför är det viktigt att undersöka sin kanin varje dag och känna igenom hela kroppen.

  • Ögonen ska vara klara och inte rinnande eller irriterade
  • Öronen ska lukta gott och inte vara rinnande eller irriterade
  • Tänderna ska vara vita, raka och inte för långa eller att det rinner från munnen
  • Pälsen ska vara fri från tovor, kika även på tassarna
  • Klorna behöver klippas regelbundet, en gång i månaden brukar vara lagom. Undvik att klippa i pulpan (blodkärlet som finns inuti klon), utan klipp klon 1-2mm från pulpan. Har kaninen mörka klor kan man lysa med en ficklampa för att lättare se pulpan.
  • Magen ska vara mjuk och inte hård, uppblåst eller ha knölar
  • Hullet ska vara slankt och kaninen får inte vara överviktig. Om kaninen magrar av är det tecken på att något inte står rätt till.

 

Kaninen tvättar sigKaninen tvättar sig med hjälp av sina framtassar

Vaccinering

Det finns två farliga och smittsamma sjukdomar som vildkaniner och tamkaniner kan drabbas av, kaninpest (myxomatos) och kaningulsot (RVHD). Om tamkaniner blir smittade så dör de oftast, men man kan förebygga att ens kanin blir smittad av någon av sjukdomarna genom att vaccinera den. Sjukdomarna är vanligast i södra Sverige och på västkusten och bor man i dessa områden så är det klokt att vaccinera sin kanin.

Om kaninen inte mår bra

Den vanligaste orsaken till att kaninen blir sjuk är att den får fel sorts mat. Genom att ge sin kanin rätt sorts mat så hjälper man den att slipa ned sina tänder, hålla en bra vikt och vara frisk och kry.

Här listar vi de vanligaste tecknen på att kaninen mår dåligt:

  • Den äter eller dricker inte som vanligt
  • Den dreglar eller är våt på bröstet
  • Den bajsar inte lika mycket eller så är pluttarna mindre och mörkare än vanligt
  • Den är inte lika nyfiken eller framåt

Ta kontakt med din veterinär så fort som möjligt om du upptäcker att kaninen inte beter sig såsom den brukar eller att du misstänker att den inte mår bra.

 

Vi hoppas att ni ska få ett härligt liv tillsammans och att ni fått många goda råd på vägen! Har du fler frågor om kaniner och hur man tar hand om dem på bästa sätt, så är du varmt välkommen in till din Dogman-butik och prata med vår kunniga och hjälpsamma personal!