Hur tar man hand om sitt marsvin på bästa sätt? Läs våra skötselråd för marsvin för ett härligt liv tillsammans!

Pratig pälsboll med små öron - ett marsvin är en härlig kompis med en egen personlighet och som gillar sällskap och att leka. Att ha marsvin som sällskap är väldigt roligt, och för att ni ska få ett så härligt liv tillsammans som möjligt så krävs det att man läser på innan vad marsvinet behöver få att må bra. Här listar vi de viktigaste sakerna att tänka på!

Marsvin gillar att:

❤ Vara med andra marsvinskompisar

❤ Ha många gömställen, leka och springa av sig

❤ Äta mycket hö och gnaga på t.ex grenar av fruktträd

 

Innan du får hem ditt marsvin

Innan man väljer att skaffa ett marsvin så finns det några saker som är bra att veta, för att se om det passar att ha en marsvinskompis. Marsvin är väldigt sociala och ska bo med andra marsvin för att må bra. Är du beredd på att ha två eller fler marsvin hemma? Marsvin tycker även om att röra mycket på sig, leka och gömma sig. Har du möjlighet att ge dem det? Om allt det här fungerar för dig, så kommer du och dina marsvin få mycket glädje av varandra! Skulle du känna att det är för mycket ansvar eller jobb med att ha marsvin, så kan en annan gnagare såsom guldhamster vara ett bättre alternativ för dig.

Det är viktigt att ha förberett så mycket som möjligt innan marsvinen kommer hem.

  • Marsvin är ganska känsliga så marsvinsburen ska helst stå på en dragfri plats och gärna där det är lugn och ro. Se till att buren är skyddad från direkt solljus.
  • Marsvin är även känsliga för foderbyten, så få gärna med samma hö som marsvinet ätit i sitt förra hem.
  • Se till så att du har någon som kan passa marsvinet om du åker bort eller blir sjuk. Det är även bra att kolla upp var närmaste veterinärklinik finns.
  • Den första tiden kommer marsvinet vara stressad över den nya situationen och miljön, så låt den få undersöka sitt nya hem i lugn och ro. Vänta gärna med att få visa upp marsvinet för nyfikna vänner tills marsvinet känner sig mer trygg efter flytten.

 

Checklista vad man behöver ha fixat till sitt marsvin innan den kommer hem

  • Stor och rymlig bur.
  • Rasthage antingen inomhus eller utomhus där marsvinen kan få springa av sig
  • Strömedel, såsom burspån, halm eller rivet papper. Forskning har visat att marsvin tycker om att vila på spån på dagen och rivet papper på natten.
  • Bomaterial som kan flätas samman, såsom halm
  • Bolåda där marsvinen kan sova, vila och gömma sig
  • Tunnlar där marsvinen kan sova, vila och gömma sig
  • Gnagmaterial för marsvinen att gnaga på, såsom fruktgrenar
  • Fri tillgång till 
  • Vattenflaska eller vattenskål. Om du har flera marsvin rekommenderar vi minst en vattenflaska eller vattenskål per marsvin
  • Klosax till att klippa marsvinens klor med
  • Borste för pälsvård, marsvin med lång päls behöver man borsta varje dag
  • Sele och koppel till härliga promenader
  • Transportbur när marsvinet behöver åka till veterinären

 

Vad ska mitt marsvin äta?

Marsvinet är en växtätare eller herbivor som det också kallas och ska äta mestadels gräs eller hö. Det är lättast att ge sitt marsvin hö, det kan man få tag på året runt.

❤ Ge ditt marsvin fri tillgång till . Lägg gärna ut flera stora högar runtom i buren varje dag, det efterliknar marsvinets naturliga miljö. Hö består av torkat gräs och örter av olika sorter. När du öppnar en ny påse hö, så titta och lukta på höet. Ett hö av bra kvalitet luktar gott och gärna vara grönt till färgen. En påse med hö som blivit dålig och som dammar, är vått eller mögligt ska man inte ge till sitt marsvin, då kan den riskera att bli sjuk. Det är bättre att köpa mindre påsar med hö, för då hinner marsvinet äta upp höet innan det börjar tappa i lukt och smak.

Marsvin ska ha fri tillgång till höMarsvin ska ha fri tillgång till hö

❤ Utöver hö så ska marsvinet även äta obesprutade, färska grönsaker och örter. Grönsakerna kan man göra det lite svårare för marsvinet att komma åt än höet. Variera mellan små mängder av vitkål, blomkål, broccoli, grönkål, grön och röd paprika, kålrot, salladskål, persilja och nässlor varje dag.

❤ C-vitamin behöver man tillsätta till kaninens kost varje dag. Precis som hos oss människor är C-vitaminet livsnödvändigt och inget som vi eller marsvinen kan tillverka själva i våra kroppar. Om man ger de grönsaker som vi berättade om ovan, så får ett vuxet och friskt marsvin i sig den mängd c-vitamin den behöver. Om marsvinet behöver extra C-vitamin, vid tex. dräktighet, matvägran eller sjukdom så finns det även som tillskott i form av droppar eller pulver.

Marsvinsgodis får man bara ge litegrann av och då och då, som belöning eller för att locka på marsvinen. Marsvin tycker oftast godiset är jättegott och vill äta mycket eftersom det brukar innehålla både socker och fett, så tänk på att bara ge lite av det.

❤ Se till att marsvinen alltid har rent vatten att dricka. En vattenflaska är bra att använda för att hålla vattnet rent och man kan samtidigt se hur mycket marsvinen druckit under dagen. Vissa marsvin vill inte dricka ur en vattenflaska, utan vill hellre dricka ur en skål. Testa dig fram vad som passar just dina marsvin!

Marsvinets foderstat ska bestå av minst 80% hö och resten grönsakerMarsvinets foderstat ska bestå av minst 80% hö och resten grönsaker.

Tänk på!

Att marsvinen har en känslig mage och att man ska vara försiktig om man byter foder. Ge mycket små mängder i början när marsvinen ska få testa något nytt.

 

Varför växer marsvinets tänder hela livet?

När marsvinet äter hö och tuggar och tuggar, så nöts och slipas framtänderna ned litegrann. För att framtänderna inte ska nötas ned helt så att marsvinet inte hade kunnat äta alls, så växer tänderna lite hela tiden. Fiffigt va!

Jag har hört att marsvinet äter sitt eget bajs. Stämmer verkligen det?

Ja, det gör det faktiskt! Det kan låta konstigt, men marsvinen knaprar faktiskt på vissa av sina pluttar, det kallas för koprofagi. Dessa pluttar kommer från blindtarmen och innehåller många viktiga vitaminer och näringsämnen som marsvinen behöver få i sig. Det nyttiga bajset äter marsvinet direkt och kvar lämnar marsvinet de mörka avlånga pluttarna som syns i buren och som man städar bort.

Är marsvinet en idisslare?

Nej, det är den inte. Den har bara en mage och är precis som hästen, en grovtarmsjäsare.

 

Vad tycker marsvinen om att göra?

Marsvinen härstammar från Sydamerika och vilda marsvin lever på grässlätter och savanner där än idag. Marsvinet är ett bytesdjur och för att skydda sig mot rovdjur, så gör de tunnelliknande gångar i tät växtlighet där de både kan förflytta sig och även gömma sig. När man tittar på vad marsvin gör i det vilda, så får vi ledtrådar till hur tama marsvin vill ha det.

  • I det vilda spenderar marsvinet större delen av tiden åt att äta och leta mat, det kallas för att födosöka. När vi har marsvin som sällskap behöver vi därför ge dem fri tillgång till hö.
  • Marsvin leker mycket, både med andra marsvin, men även med oss människor. De är nyfikna och utforskar gärna sin omgivning när de känner sig trygga. Marsvin kan snabbt bli överviktiga om de inte rör på sig tillräckligt, därför är det viktigt att ge marsvinen gott om utrymme att få springa och att få leka av sig.
  • Att kunna gömma sig är viktigt för ett marsvin. I det vilda är de aldrig mer än några meter bort från gångar eller tunnlar i högt och tätt gräs som de snabbt kan kila in i om de skulle bli rädda. Med flera bolådor och tunnlar kan marsvinen välja var de vill vila och gömma sig. Till skillnad från kaniner så gräver marsvin inga egna tunnlar eller gångar under marken, däremot kan de ta över gamla bohålor som andra djur har grävt. Se till så att marsvinet har mjukt bomaterial som tex halm att bädda med i boet.
  • Marsvinet är ett socialt djur som i det vilda lever i par som består av en hane och en eller två honor och deras ungar. Marsvin skapar mycket starka band med varandra och i det vilda är det vanligt att de håller ihop livet ut. När man är ett bytesdjur så är det en trygghet att vara många, dels kan fler hålla vakt och sannolikheten minskar att man själv är den som blir uppäten. Att som marsvin bo ensam är därför väldigt stressande och det är jätteviktigt att marsvin har sällskap med andra marsvin.

Marsvin är sociala djur och trivs bäst tillsammans

Marsvin är sociala djur och trivs bäst tillsammans

När man ger marsvinen roliga saker att hitta på, så kallas det för att berika miljön. Genom att variera marsvinens miljö och ge dem roliga saker att hitta på så mår marsvinen bra. Man kan även stoppa mat i aktiveringsbollar och liknande, då är marsvinen sysselsatt en lång stund med något den tycker både är gott att äta och roligt att göra.

Visste du att!

Marsvinen har jättebra hörsel och att marsvinsbebisar föds välutvecklade.

 

När sover marsvin?

Marsvin är som mest aktiva under morgnar och kvällar och de brukar passa på att sova mitt på dagen.

Varför låter marsvin?

Marsvin är väldigt pratglada, det är väldigt vanligt att djur som är sociala pratar mycket med varandra inom flocken. De kan berätta för varandra om var maten finns, om rovdjur är i närheten eller om man tröttnat på att vara nära varandra för en stund. Marsvinet har många olika typer av läten och pratar gärna både med sina marsvins- och människokompisar. Bli därför inte förvånad om marsvinet börja småprata med dig genom att kurra, pipa, tjattra eller vissla t.ex. när de tror att de ska få mat, när de är nöjda eller är på upptäcktsfärd. Ett tjut, gnäll, skrik eller burrande ljud betyder att marsvinet inte vill vara med en viss kompis, att den är skadad, obekväm eller rädd.

Hur gammal kan ett marsvin bli och vad väger den?

Ett marsvin kan bli 5-7 år gammal och väger ungefär 1 kilo.

Vad betyder marsvinets namn?

Namnet marsvin kommer från tyskans Meerschweinchen och marsvin betyder ”liten havsgris”. Marsvinets vetenskapliga namn är Cavia porcellus.

 

Marsvinets dagliga skötsel

Varje dag behöver man ge sitt marsvin nytt hö, färska grönsaker och nytt rent vatten. Diska ur vattenflaskan och fyll hela flaskan full med vatten. Då är det enkelt att se hur mycket marsvinet dricker varje dag.

Man behöver även städa bort gamla grönsaker som marsvinet inte ätit upp, spån, halm eller hö som är blött av kiss och pluttar och sen fylla på med nytt strömaterial. Om hygienen i buren är dålig kan marsvinet lätt bli sjukt. Tänk på att inte använda starka rengöringsmedel när du gör rent buren.

 

Så här bär du ditt marsvin

När du ska lyfta ditt marsvin så för in din hand försiktigt under marsvinets bröstkorg och mage och låt andra handen stödja bakbenen och rumpan. Lyft upp marsvinet mot din kropp och håll marsvinet tätt mot kroppen när du bär den, så att du inte råkar tappa marsvinet eller att den sprattlar sig loss och slår sig.

 

Det är viktigt att ha koll på sitt marsvin varje dag

Ett marsvin som inte mår bra försöker så gott den kan att dölja det, men genom att spendera mycket tid med sitt marsvin så märker man snabbt om där är små, små skillnader i marsvinets beteende. Ju snabbare man upptäcker att något inte står rätt till och tar marsvinet till veterinären, desto större chans finns det att hjälpa marsvinet.

Därför är det viktigt att undersöka sitt marsvin varje dag och känna igenom hela kroppen.

  • Ögonen ska vara klara och inte rinnande eller irriterade
  • Öronen ska lukta gott och inte vara rinnande eller irriterade
  • Nosen ska inte vara rinnande eller irriterad
  • Framtänderna ska vara raka och varken nedslitna eller förvuxna
  • Pälsen ska vara fri från tovor, kika även på tassarna
  • Klorna behöver klippas vid behov. Klor som inte klipps blir för långa och kan börja skruva sig. Undvik att klippa i pulpan (blodkärlet som finns inuti klon), utan klipp en bit framför. Har marsvinen mörka klor kan man lysa med en ficklampa för att lättare se pulpan.

 

Om marsvinet inte mår bra

Den vanligaste orsaken till att marsvinet blir sjukt är att den får fel sorts mat. Genom att ge sitt marsvin rätt sorts mat så hjälper man den att slipa ned sina tänder, hålla en bra vikt och vara frisk och kry.

Här listar vi de vanligaste tecknen på att marsvinen mår dåligt:

  • Marsvinet äter eller dricker inte som vanligt
  • Marsvinet har rinniga ögon och/eller nos
  • Marsvinet kissar och bajsar mindre än vanligt
  • Marsvinet magrar av eller har diarré
  • Marsvinet är slött och inaktivt
  • Marsvinet har en matt och tufsig päls
  • Marsvinet har en håglös blick och oklara ögon
  • Marsvinet har sår på trampdynorna

Ta kontakt med din veterinär så fort som möjligt om du upptäcker att marsvinet inte beter sig såsom den brukar eller att du misstänker att den inte mår bra.

 

Vi hoppas att ni ska få ett härligt liv tillsammans och att ni fått många goda råd på vägen! Har du fler frågor om marsvin och hur man tar hand om dem på bästa sätt, så är du varmt välkommen in till din Dogman-butik och prata med vår kunniga och hjälpsamma personal!