Hur aktiverar man sin katt inomhus? Här kommer ett gäng aktiveringstips för katt - för både kropp och knopp!

När dagarna blir kortare, temperaturen sjunker och regnet öser ned är det många katter som väljer den sköna soffan framför att vara ute i det kalla och ruggiga vädret, och vem kan klandra dem! Men för att katten ska hålla sig frisk och välmående så krävs det att den rör på sig, aktiveras mentalt och får utlopp för naturliga beteenden. Det gäller särskilt om katten är en innekatt.

Här kommer våra bästa tips på att aktivera sin katt inomhus!

Leta mat

Låt katten få leta efter mat och kämpa för att komma åt det goda. Vilda katter kan spendera en stor del av tiden åt att leta efter mat och det här behöver vi efterlikna när vi håller katter som sällskap. Genom att leta mat och förlänga ättiden så ger vi katten en stunds meningsfull sysselsättning.

  • Göm godis eller torrfoder-bitar runtom i hemmet och på olika höjder, tänk fågel, fisk eller mittemellan - på stolar, i trappan, i ett prassligt silkespapper, i tomma toalett- eller hushållsrullar, i aktiveringsleksaker, etc. Använd fantasin!
  • Fyll en aktiveringsleksak med våtfoder och låt katten få spendera tid med att slicka i sig det goda.

Tänk på att!

Se till att katten håller vikten och passa på att använda er av kattens dagliga matranson, annars finns risken att katten går upp i vikt om den får full matranson och extra foder och godis utöver det.

Hos oss finner ni härliga aktiveringsleksaker för katt som håller både nos och tass sysselsatt!

Leka med leksaker

Katter brukar älska att smyga på, jaga, fånga och leka med leksaker. Verklighetstrogna möss, vippor med fjädrar eller leksaker som rör sig brukar vara omåttligt populära. Ibland kan en kartong med hål i eller en katt-tunnel underhålla katten långa stunder.

Tips!

Ha inte alla leksaker framme alltid, utan variera mellan olika leksaker. Då håller man kattens intresse uppe och den tröttnar inte på sina kattleksaker i första taget.

Berika med doft

Aktivera kattens alla sinnen, även luktsinnet!

  • Kattmynta brukar älskas av de flesta katter. Det finns färdig kattmynta att köpa, både torkad som man kan fylla leksaker med och i flytande form som man kan spraya på olika ytor. Kattmyntan är även ett bra sätt att locka katten till att t.ex. klösa på ett klösträd istället för möblerna.

Leka, klösa och spana i klösträdet

Med en  klösmöbel kan katten få utlopp för flera naturliga beteenden. Placera gärna klösmöbeln vid ett fönster så att katten kan spana på sin omgivning i lugn och ro. Ett träd utanför fönstret eller ett fågelbord kan bjuda på härlig katt-teater. I ett klösträd kan katten:

  • Klösa och vässa klorna
  • Hålla utkik, ligga och spana
  • Leka
  • Gömma sig

Gömma sig

Ha gärna flera gömställen runtom i hemmet, så har katten många valmöjligheter. Man tänker oftast på katten som ett rovdjur, men de är faktiskt också ett bytesdjur. De gillar att krypa in i trånga utrymmen och kan gärna ligga där tryggt och spana på sin omgivning för att bestämma sig för vem de busigt ska hoppa på härnäst.

Här hittar ni ett stort utbud av katthus och katt-tunnlar!

Motionera mera

Låt katten få röra ordentligt på sig. Katter är utmärkta klättrare och har man möjlighet kan man sätta upp klättersteg och vägghyllor för att skapa en klättervägg som katten kan ta sig fram på. Använd utrymmet inomhus till att motionera katten, låt den få jaga efter vippor så att den hoppar upp och ned från sängen eller soffan, mellan olika rum eller från golvet och upp en bit i luften. Låt katten få fånga leksaken emellanåt, det kommer stärka kattens självförtroende.

  • Klättra
  • Springa
  • Jaga
  • Hoppa

Träna tricks

Att lära katten tricks är både skoj och enkelt! Det räcker att träna små, korta minuter i början, innan katten blir trött och börjar tappa fokus.

Så här lär du din katt att sitta på kommando!

  1. Ta fram det godaste godiset som katten är villig att arbeta för
  2. Sätt dig framför din katt, med det smaskiga godiset i handen och för godisbiten ovanför kattens huvud och nos.
  3. Katten kommer då följa efter med huvudet bakåt och sedan sätta sig för att komma åt godiset. Om katten försöker komma åt godiset med nos eller tass så vänta tills den slutar med det.
  4. Belöna den direkt och säg samtidigt ”Sitt”.
  5. Öva några gånger varje dag så har katten snart lärt sig att sitta när du ber den!

Lycka till med aktiveringen och ha så skoj tillsammans!

Författare: Taina Thernström