Ta med dig katten ut på promenaden. Goda råd för härliga (och säkra) promenader!

Ett löv som prasslar, gräs som svajar, fåglar som flyger och intressanta dofter – världen utanför hemmets fyra väggar är spännande för en katt. Men att kunna erbjuda sin katt att vara utomhus på egen hand är något som alla inte kan eller vill göra. Man kanske bor i lägenhet, vid en trafikerad gata eller känner en oro för vad som kan hända katten när den är utomhus själv. Ett härligt alternativ är då att gå på promenad med sin katt, i tryggheten av en sele och ett koppel kan ni tillsammans njuta av alla fördelar med att vara utomhus.

Den stora vida världen kan vara både alldeles underbar och samtidigt farlig för en katt som är ute på äventyr ensam. Därför finns det många fördelar med att låta katten få undersöka omgivningen utomhus i sällskap med dig. Om katten tycker det är härligt att vara utomhus så är det en berikning för den - den får nya intryck i form av olika dofter och ljud, kan vila sig på en varm plats i solens strålar och får motion när den springer, hoppar, klättrar, jagar och leker.

Det finns några saker att tänka på innan ni beger er ut på härliga promenader och upptäcktsfärder. Vi guidar er steg för steg och ger er goda råd på vägen för härliga (och säkra) promenader!

 

Ut och njut av promenader med katten

En katt som tycker det är härligt att vara utomhus har många nya dofter och en spännande värld att undersöka.

Vänj katten vid att använda en sele

Vi rekommenderar att använda en sele och inte ett katthalsband på promenaderna. En sele med en bra passform är nämligen ett säkrare val då katten inte lika lätt kan krångla sig ur en sele och råka springa bort. Kattselen behöver sitta nära kroppen, men inte för hårt, för att inte den smidiga katten ska kunna komma ur selen. En riktlinje är att du ska kunna få in ett finger mellan selen och katten när selen sitter rätt. Använd ett måttband och mät kattens halsomkrets och sedan bröstomkretsen bakom frambenen när katten står upp. Jämför sedan kattens mått med måtten på kattselen för att få fram vilken storlek som passar just din katt.

Här hittar du kattselar och koppel!

 

Välj ut en kattsele med bra passform. Iris sele i mesh passar lika bra till den lilla hunden som katten!

Vänj katten succesivt vid selen och beröm och belöna den när den har selen på sig inomhus, t.ex. med lite kattmat. Öva korta stunder varje dag under några veckor. När katten vant sig vid selen så kan man fästa kopplet till selen och när ni vant kan gå korta promenader inomhus så är det dags att prova att promenera utomhus.

I början är det bra att använda ett smalt koppel av normallängd. På så sätt är det inte för tungt för katten och du har bra kontroll om katten skulle bli rädd, hoppa till och vilja springa iväg. Efterhand som katten är mer van att vara utomhus kan man använda en längre lina eller ett litet flexikoppel som ger katten mer frihet, men se till så att miljön är säker nog för att ge katten den större friheten.

Vänj katten vid att bära sele inomhus

Vänj katten vid att bära sele inomhus. Öva korta stunder varje dag under några veckor.

Välj ut en bra plats för promenaderna

Har man en trädgård eller en innergård så är det ett utmärkt ställe att börja på. Det är viktigt att försöka undvika att utsätta katten för stress. Om miljön utanför hemmet inte skulle vara optimal, det kanske går en trafikerad gata utanför eller att många väljer att gå med sina hundar där, så kan det vara klokt att söka sig till ett lugnare ställe i närheten av hemmet för kattens promenader.

I början kommer katten säkerligen känna sig osäker och otrygg i den nya miljön. Det kan den visa genom att försöka göra sig mindre, stryka längs med marken och gå hukat med svansen nere. Öppna ytor kan kännas läskigt så katten kommer sannolikt söka sig till husväggar, buskar och gömställen där den känner lite mer trygghet. Man tänker ofta på katten som ett rovdjur, men den är faktiskt även ett bytesdjur i det vilda och gillar därför trånga utrymmen och höga utkiksplatser där den kan känna sig trygg och ligga och spana. Se till att du är en trygg punkt för katten och erbjud mycket beröm och belöningar! Ganska fort brukar kattens rädsla övergå till nyfikenhet för denna nya värld och den blir modigare och utforskar mer.

Var ute korta stunder i början och vänj katten successivt vid den nya miljön. Var beredd på att katten kommer bli väldigt trött i början av alla nya intryck som den sen kommer bearbeta.

Efterhand som katten känner sig trygg med området ni börjat med, så kan ni gradvis utöka promenaderna men fortsätta undvika de allra mest trafikerade platserna med mycket människor och ljud. När katten vant sig vid och känner sig bekväm med olika dofter, ljud och främmande människor så kommer ni ha mycket glädje över er promenader tillsammans.

Håll hela tiden koll på hur katten reagerar, är den alldeles vettskrämd så gå in igen. Syftet med promenaderna är ju att tillföra något positivt i kattens liv. Då kan man istället börja med att ha katten i en bur med en filt över sidorna och taket, så att katten i lugn och ro kan se ut och ta in dofter och andra intryck. När katten vant sig vid det, kan man göra ett nytt försök med promenaderna i sele.

 

Välj ut ett bra område när katten ska vara utomhus i koppel första gången

Välj ut ett bra, lugnt och tryggt område när katten ska vara utomhus i koppel första gången.

Se till att katten är vaccinerad, id-märkt, registrerad och gärna försäkrad

Vi rekommenderar att katten är vaccinerad enligt det vaccinationsprogram som finns för katter. De bakterier och virus som orsakar kattsnuva och kattpest kan nämligen överleva i omgivningen och smitta din katt utan att den har direktkontakt med andra katter. Det här är viktigt att tänka på även om du har en innekatt som inte har tillgång till utevistelse. Vi människor kan nämligen av misstag få med oss smitta in i hemmet och råka göra våra katter sjuka.

Snart träder en ny lag i kraft som innebär att alla katter måste vara id-märkta och registrerade. Men det kan vara klokt att se till att det är gjort även innan lagen börjar gälla. Skulle katten springa bort så finns det större chans att den kommer tillrätta igen om den går att söka på i olika kattregister. Hos polisen och veterinären kan man läsa av microchip, medan en tatuering i örat kan läsas av direkt.

Om olyckan skulle vara framme så underlättar det att ha katten försäkrad, då ett besök hos veterinären i värsta fall kan gräva djupa hål i plånboken.

 

Extra tips!

Om ni skulle ha otur och katten springer bort så är det klokt att ha gjort vad man kan innan för att den ska komma hem igen.

  • Klipp en bit av kattens päls och förvara i en lufttät burk. Pälsstråna fungerar då som en ”smeller” som en sökhund kan dofta på och sen följa spåren efter katten.
  • Se till att ha en uppdaterad bild på katten om det behövs göras en efterlysning av den.

 

Ut och njut av vädret och vi hoppas ni får många härliga promenader tillsammans! Du vet väl att katter alltid är välkomna in till oss på Dogman? Har du frågor eller behöver hjälp med att prova ut en sele till katten? Besök någon av våra butiker och prata med vår trevliga och kunniga personal!