Ta med hunden till jobbet – funkar det?

Glad Collie som ligger på golvet på ett kontor

När pandemin slog till med full kraft och hemarbete var ett faktum, passade många på att förverkliga sin dröm att äntligen skaffa en egen hund. Bara under 2021 skedde den största nyregistreringen av hundar på över 50 år. När vi nu är tillbaka på arbetsplatserna är det många hussar och mattar aom vill kunna ta med sig hunden till jobbet. Samtidigt välkomnar fler och fler arbetsgivare hundar på kontoret och erbjuder det som en förmån.

Vad finns det för fördelar med att ha med sig hund på jobbet?

  • Att hundar minskar våra stressnivåer är känt sedan länge. Att få ta med sig sin hund till jobbet kan hjälpa till att hålla stressnivån nere under arbetsdagen.
  • Hundar bidrar till en ökad trivsel på arbetsplatsen, även hos de medarbetare som inte har en egen hund.
  • Hundar engagerar och öppnar upp för samtal, även mellan medarbetare som vanligtvis inte brukar ha daglig kontakt. Vem kan motstå en glatt viftande svans eller en mjuk och härlig liten pälsboll?
  • Det sägs att kreativiteten ökar av att gå promenader, vilket är ett plus om man har ett kreativt arbete.
  • Med ett stillasittande arbete är det väldigt viktigt att man rör på sig regelbundet under arbetsdagen. Att gå ut och rasta hunden vid flera tillfällen under dagen är guld värt för hälsan på lång sikt.

Tips!

Få gärna med fler medarbetare på lunchpromenaden, även de som inte har hund

Hur är det med nackdelarna?

Vanliga invändningar mot att få ta med sig hunden är av hänsyn till allergiker och hundrädda medarbetare samt att hunden kan vara ett störningsmoment i arbetsdagen. För att lösa problemet kan ett alternativ vara att hundarna och deras ägare använder separata ingångar och att det finns speciella hundzoner med utrymmen, lokaler eller våningsplan där hundarna vistas. Medarbetare som är allergiska eller rädda för hundar ska helt enkelt inte behöva träffa hundar om de inte vill eller kan.

Hundar som busar, springer runt eller skäller kan störa de andra medarbetarna. Rasta hunden ordentligt, både fysiskt och mentalt, utanför arbetstid och belöna den när den är avslappnad när ni är på plats inomhus. Här är det viktigt att hjälpa hunden klara av de olika situationerna som kan uppstå under arbetsdagen och att inte ställa krav som den inte är mogen för eller har förutsättningar för att lösa. De flesta hundar brukar lära sig snabbt vilka regler det är som gäller när man är på jobbet.

Se till att göra förutsättningarna så bra som möjligt för hunden, dig och arbetskamraterna!

  • Låt hunden få bekanta sig med miljön i lugn och ro utanför arbetstid
  • Om där kommer vara flera hundkollegor, se till att träffas första gången på en neutral plats utomhus
  • Rasta hunden ordentligt innan och efter arbetsdagen och på lunchen
  • Välj ut en bra ostörd plats för hunden, på så sätt stör den inte andra samtidigt som den har en plats att få vara ifred och känna sig trygg på
  • Ta med hundfoder, mat- och vattenskålar, tuggben, godis, leksaker, hundbädd, hundpåsar, koppel, halsband/sele, handduk att torka blöta tassar och päls med och ev grind eller galler för att avgränsa utrymmet till hunden

Kom ihåg att sköta det snyggt! Städa bort hundhår utanför arbetstid och se till att hålla det städat, snyggt och rent runt din arbetsplats och där hunden är. Olyckor måste man naturligtvis städa bort direkt.

Vad säger lagstiftningen?

Det finns inget specifikt förbud i arbetsmiljölagen mot att ta med sig hunden till jobbet, men däremot finns det miljöer där lagen förbjuder husdjur såsom kök och andra utrymmen där livsmedel förvaras. Sedan är det även arbetsgivarens skyldighet att skydda medarbetarna från att riskera att bli sjuka eller skada sig på arbetet. I övrigt är det alltså upp till varje arbetsgivare att besluta om medarbetarna får ta med sig hunden.

Tänk på att!

Även lagstiftningen som rör hunden måste uppfyllas. Utrymmet eller platsen där hunden kommer befinna sig på måste uppfylla kraven på minimått t.ex. På Jordsbruksverkets hemsida kan man läsa mer om vilka regler som gälller.

Vad tycker hundarna?

Många hundar älskar att få följa med och jobba. De tjuter av glädje när man börjar närma sig arbetsplatsen och tar sitt jobb på fullaste allvar.

Men alla hundar mår inte bra av att följa med till arbetet. Det kan innebära en stress att träffa många andra människor och hundar eller att bli lämnad ensam för möten och de kan reagera med att skälla, göra sina behov inne eller inte komma till ro. Då behöver man se över om man kan hjälpa hunden att bättre klara av att befinna sig i miljön, eller så får man lösa passning av hunden dagtid på annat sätt.

På Dogman är hundar mer än välkomna

Inte nog med att hundarna är uppskattade medarbetare på Dogman and friends, de ställer gärna upp som testpiloter när smaskiga nyheter kommer in, som modeller när det är dags för fotografering och som glädjespridare under en helt vanlig arbetsdag.