Hur väljer jag rätt kattfoder till min katt? Vi hjälper dig bena ut vilken kattmat som passar just din katt!

Vilken kattmat ska jag välja? Vilken kattmat är bäst? Det finns ju massor av alternativ att välja mellan och det är lätt att bli överväldigad av djurbutikens utbud när man står i affären. Man vill ju välja det som är bäst för sin katt! Men i vilken ände börjar man? Jo, när man ska välja rätt kattmat så börjar man med att kika på sin katts livssituation och vilket stadie av livet katten är i. Kattens ålder, aktivitetsnivå och behov spelar nämligen stor roll i valet av kattfoder. Hos Dogman hittar du ett stort utbud av kattfoder för olika behov!

 

Det här ska du alltid titta efter när du väljer kattmat!

Generellt gäller att kattmaten bör innehålla:

  • En hög halt av färskt kött
  • Lite eller inget spannmål
  • Inga konstgjorda tillsatser

Anledningen till det är att katter är strikta köttätare och inte kan klara sig på en vegetarisk kost. Det finns nämligen vissa livsnödvändiga ämnen som katten behöver få i sig via fodret och som bara finns i kött, som tex taurin. De allra flesta torrfoder på marknaden idag är helfoder och innehåller allt katten behöver och i rätt balans, i varje torrfoderbit. Blötmat finns som både helfoder och kompletteringsfoder, så det är viktigt att titta på förpackningen och kontrollera att våtfodret är ett helfoder om man enbart ger våtfoder.

 

I vilket stadie i livet är din katt och hur ser dess livssituation ut?

  • Åldern spelar in

En kattunge, vuxen katt eller en senior har olika näringsbehov. En kattunge behöver t.ex. ett foder med mer näring under sin tillväxtfas än vad den mer inaktiva senioren behöver.

  • Vilken aktivitetsnivå har din katt?

En innekatt som inte har möjlighet att gå ut kan behöva hjälp med att hålla hullet på en bra nivå och kan då behöva ett foder med mindre energi i. En utekatt som gör av med mycket energi och är aktiv behöver däremot mer energi i sitt foder.

  • Om katten är steriliserad

En katt som är steriliserad har lätt för att gå upp i vikt och behöver därför ofta ett foder som hjälper den att hålla en bra vikt och att hålla urinvägarna friska.

  • Har du en raskatt?

Rasfoder är specialiserade sig på olika rasers behov och har en skräddarsydd näringssammansättning som passar just den rasen.

  • När din katt har speciella behov

En långhårig katt som tvättar sig och får ner päls i magen kan få problem med hårbollar, då finns det speciella kattfoder som hjälper till att lösa upp hårbollarna. Det finns även kattmat med extra hög smaklighet för kräsna katter. För allergiska eller överkänsliga katter finns kattmat som är snällare mot kroppen, med protein som inte är lika vanligt att reagera mot. Kyckling är det vanligaste proteinet i kattmat. Vill man ha ett mer lättsmält protein till sin katt så rekommenderas fisk och fågel som är mer lättsmält än nötkött och griskött. För katter som har behov av specialkost finns veterinärfoder som förebygger och/eller behandlar sjukdomar.

Så utgå från din katts livsstadie och livssituation och kom ihåg att kika på innehållsförteckningen!

Utgå från din katts behov när du väljer kattmat!Utgå från din katts behov när du väljer kattmat!

 

Torrfoder eller våtfoder, vilket ska man välja?

Fördelarna med torrfoder är att det är lätt att förvara, det innehåller oftast allt katten behöver och när katten tuggar på torrfoderbitarna så bidrar det till att skrapa rent tänderna mekaniskt. Däremot innehåller torrfoder knappt någon vätska och därför är det viktigt att se till att katten dricker mycket.

Våtfoder har ofta en väldigt hög smaklighet och kötthalt, finns både som helfoder och kompletteringsfoder samt att det innehåller mycket vätska.

Att servera både torrfoder och våtfoder till sin katt är därför en bra kombination.

Tips!

Eftersom torrfoder kan tappa både i smak och doft samt bli härsket när det utsätts för syre om man öppnar fodersäcken varje dag, så är ett bra tips att istället hälla upp en veckas ranson av torrfodret och förvara det i en tätförsluten burk.

 

Kom ihåg att se till att katten dricker ordentligt!

Katter är anpassade för ett torrt klimat utan så stor tillgång till vatten och de har fått i sig mycket av sitt dagliga vätskebehov via bytesdjuren. När vi utfodrar med torrfoder så innehåller fodret för lite vätska för att tillgodose kattens behov, därför är det viktigt att se till att katten dricker mycket. Ha gärna flera vattenskålar utplacerade i hemmet och se gärna till att de är placerade långt från både kattlådor och matskålar. En vattenfontän är mycket inbjudande och populärt för en katt att dricka ur. Vattenfontänen filtrerar och renar vattnet och håller det fräscht och friskt.

 

Hur vet jag att jag valt rätt kattfoder till min katt?

När katten mår bra av sitt foder så både syns och märks det! Katten är pigg och har energi, den har ett bra hull, pälsen är glansig och huden är frisk och öron och ögon är varken rinniga eller kladdiga.

 

Hur mycket kattmat ska jag ge och hur ofta?

På fodrets förpackning står utfodringsriktlinjer, men eftersom alla katter är olika kan man behöva justera mängden för att det ska passa just sin katt. Det viktigaste är att titta och känna på kattens hull, behöver katten gå upp eller ned i vikt så justerar man mängden upp eller ned 10% i taget tills man når det önskade hullet.

Katter äter gärna flera små mål utspritt under dygnet, så har man möjlighet att ge katten det är det bra.

 

Lördagsgodis till katten

Godis är gott! Men precis som för oss människor så ska även katterna äta det med måtta. Använd kattgodis som belöning till katten när den t.ex. kommer på inkallning, utför ett önskat beteende eller vid aktivering där katten får leta efter och kämpa för att komma åt det goda!

Ge kattgodis som belöning och berikning eller vid aktivering!Ge kattgodis som belöning och berikning eller vid aktivering!

 

Har du fler frågor om vilken kattmat som är bäst för just din katt? Välkommen in till din Dogman-butik eller kontakta vår hjälpsamma kundtjänst!